Till minne av Inga-Lena Waller-Holmström

Premiären 1996
Maria Waller (Farmor till I-L), Inga-Lena W-H, Ingrid Waller (Mor till I-L)

Grundaren till galleriet 'Holmströms Konst' i Grisslehamn och tillika min mor, Inga-Lena Waller- Holmström, har avlidit. Hon blev 64 år och har lämnat ett stort tomrum efter sig. 

Inga-Lena började måla tidigt i livet.
Hon hade anlag och blev uppmuntrad både hemifrån och från skolan. Familjen Waller i Umeå hade ett konstgalleri, vilket inspirerade och gav många intressanta möten. Till en början hjälpte Inga-Lena till vid försäljningen och iakttog andras verk. Senare började hon själv måla i olika tekniker och gick hemslöjdsutbildning, dekoratörsutbildning och diverse fristående konstkurser.
Inga-Lena ställde tidigt ut sina egna tavlor och utställningsplatserna har med åren blivit många. 

Inga-Lenas sista år i livet präglades av sjukdom och hon vårdades på sjukhus 28/5 -20 till 9/6  2021. Detta var dock inget som stoppade henne. På sjukhuset målade Inga-Lena de motiv som där fanns tillängliga. Det blev många portätt av sjukhuspersonalen som vårdade henne. 

Vi i familjen vill tro att hennes konstskapande bidrog till en läkningsprocess, lyckan att få sysselsätta sig med det man älskar och planera inför framtida utställningar.
Gnistan fanns ständigt. 

 


Många av de porträtt som skapades på sjukhuset gav I-L till personalen. Självklart fanns lite smygreklam nedtecknat på porträtten: "Välkomna till min konstutställning 17-23/7" 

Tre veckor fick Inga-Lena njuta av i hemmet i Grisslehamn, en fantastiskt vacker tid.
Den sista dagen i livet letade hon och min far fram nya drivvedsbitar som hon skulle måla på, hon ville så gärna ha mer nya saker att sälja på sin utställning. Hon var motiverad och hade stor framtidstro. Att hon rycktes ifrån oss den 3 juli 2021 känns ännu overkligt och mycket sorgligt. 
Vi valde ändå att hålla en minnesutställning i konstlokalen. Det var så hon hade velat ha det. 
Utställningen kallades "Minnen från mitt år på sjukhus", och var i detalj planerad av Inga-Lena.

Galleriet skall vi i familjen tills vidare fortsätta driva under sommarmånaderna,
då det blivit en tradition ända sedan 1996, då den första utställningen hölls.

I Norrtelje tidning finns en artikel om utställningen 2021.
https://www.norrteljetidning.se/artikel/grisslehamnsprofilen-inga-lena-waller-holmstrom-avliden-malade-in-i-det-sista-knappt-att-ramarna-rackte-till 
 

Med vänlig hälsning

Anna Holmström

Kommentarer

30.09.2022 19:30

Maria Waller

All Kärlek...så glad jag fick träffa dessa 3 och dig Anna❤

02.08.2022 13:59

Karin Ström

Läser med sorg i hjärtat att Inga-Lena fått hembud och lämnat jordelivet alldeles för tidigt ur mänsklig synvinkel. Denna fina syster i Herren höll en teckningskurs för några av oss i Trästa fria förs